Kiestra Fietsen 10 Beoordeling 9.2 gebaseerd op 38 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist

Kiestra Fietsen


Boomgaardweg 1
1326 CS Almere

036 540 8668
info@kiestrafietsen.nl
 

Ma Gesloten
Di 08:00 - 18:00 uur
Woe 08:00 - 18:00 uur
Do 08:00 - 18:00 uur
Vrij 08:00 - 18:00 uur
Za 08:00 - 17:00 uur
Zo Gesloten

 

 

fietsbanner
fietsbanner

Veilig fietsen in het donker. Alles over fietsverlichting


Het is herfst. De dagen worden korter, de schemer valt eerder in dus… de kans dat je vaker in het donker fietst wordt steeds groter. Afgelopen maanden heb je er misschien niet naar omgekeken, maar: is jouw fiets wel goed verlicht? Jaarlijks raakt één op de vijf fietsers betrokken bij een ongeluk in het donker, vaak door het ontbreken van een goed werkend fietslicht. In dit artikel ontdek je waarom het zo belangrijk is om je fietsverlichting AAN te zetten in het donker, hoe het ook alweer zit met de regels voor fietsverlichting en wat je nog meer kunt doen om op te vallen in het donker.

Waarom fietsverlichting AAN in het donker?
Wanneer je in het donker met fietsverlichting aan fietst, neemt niet alleen jouw eigen veiligheid toe, maar ook die van anderen op de weg. Hier zijn enkele redenen waarom fietsverlichting belangrijk is:

  • Verbeterde Zichtbaarheid: Met fietsverlichting val je meer op voor andere weggebruikers. Dit vermindert het risico op ongelukken, omdat automobilisten, fietsers en voetgangers je beter kunnen zien.
  • Betere Zichtbaarheid voor Jou: Fietsverlichting zorgt ervoor dat je de weg voor je duidelijk kunt zien, waardoor je obstakels en gevaarlijke situaties kunt vermijden.
  • Wettelijke Vereiste: In Nederland is het verplicht om fietsverlichting te gebruiken in het donker en bij slecht zicht. De regels lees je hieronder.

Regels voor fietsverlichting
Ga je fietsen in het donker, dan moet je in ieder geval aan deze regels voldoen:

  • Kleurkeuze: Wit of geel licht aan de voorkant, rood aan de achterkant.
  • Rechtdoorzee: Lampen moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen.
  • Geen Verblinding: Voorkom verblinding van andere weggebruikers.
  • Zichtbaarheid: Zorg dat niets het zicht op de lampjes belemmert.
  • Stabiliteit: Vermijd knipperende lampjes.
  • Twee wielen, twee Lichtjes: Bij twee voorwielen, twee witte of gele lampen aan de voorkant.
  • Simpel Houden: Extra verlichting of spaakverlichting is niet toegestaan.

Hoe val je op in het verkeer?
Nu je begrijpt waarom zichtbaarheid in het donker van vitaal belang is, laten we eens kijken naar hoe je ervoor kunt zorgen dat je opvalt:

  • Zet je fietslamp op tijd aan: Een eenvoudige regel is om je fietsverlichting aan te zetten zodra de straatverlichting aangaat. Onthoud dat verlichting ook bij regen en mist verplicht is.
  • Controleer je fiets: Regelmatig controleren of je fietsverlichting en reflectoren in orde zijn, is essentieel. Zeker na de zomermaanden waarin je fietsverlichting minder hebt gebruikt. De VVN Fietscheck kan je helpen om te bepalen of alles goed werkt. Als er iets kapot is, repareer het dan snel of breng je fiets naar een fietsenmaker.
  • Kies opvallende kleding: Draag bij regen, schemering en in het donker felgekleurde of lichtgekleurde kleding. Reflecterende strips kunnen ook bijdragen aan een betere zichtbaarheid.

Op zoek naar de beste fietsverlichting?

Wil je meer weten over goede fietsverlichting en waar je op moet letten bij het aanschaffen van veilige fietsverlichting? Lees dan hier verder…

 Last van piepende remmen?
Last van piepende remmen?
Piepende remmen? zo verhelp je het met dynamic. Een welbekend geluid bij het tot stilstand komen bij een stoplicht: het luide piepen van je remmen. Waarschijnlijk is dit één van de meest irritante dingen als fietser. Gelukkig kun je piepende remmen voorkomen met het juiste onderhoud. Waarom piepen de remmen van mijn fiets? De meest voorkomende reden van piepende remmen zijn vieze of vette remonderdelen.
Lees verder
Automatisch schakelen op e-bikes, een stap in een nieuwe manier van fietsen?
Automatisch schakelen op e-bikes, een stap in een nieuwe manier van fietsen?
Een elektrische fiets met automatisch schakelsysteem is een flinke investering. Maar wat levert het op en is het de moeite waard? We delen onze inzichten over deze nieuwe ontwikkeling in de wereld van e-bikes.
Lees verder
De basis van elektrisch fietsen
De basis van elektrisch fietsen
Je kent het vast wel... lekker cruisen op je elektrische fiets met alleen de trapondersteuning aan. Maar wist je dat je veel meer uit je e-bike kunt halen door slim te schakelen? Net als bij een gewone fiets maken de juiste versnellingen het fietsen niet alleen makkelijker, ze helpen ook om je accu langer mee te laten gaan. Bovendien gaat je motor langer mee als je slim schakelt, en dat scheelt natuurlijk in de onderhoudskosten.
Lees verder
Kracht en controle op Bosch Performance line CX
Kracht en controle op Bosch Performance line CX
Bosch eBike Systems heeft een nieuwe generatie gelanceerd van de Performance Line CX. Daarin komen kracht en controle samen.
Lees verder
Fietsen op een e-bike in de herfst
Fietsen op een e-bike in de herfst
De herfst is een prachtig seizoen om te fietsen, vooral met een e-bike. De frisse lucht, de kleurenpracht van vallende bladeren en rustige wegen zorgen voor de perfecte setting om eropuit te trekken. Echter, de herfst brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals natte wegen en kortere dagen. Om veilig en comfortabel op je e-bike te blijven rijden, is goed onderhoud essentieel. In deze blog delen we praktische tips voor het onderhoud van je e-bike in de herfstmaanden en hoe je optimaal kunt genieten van je ritten.
Lees verder
Waar moet een goed fietsjack aan voldoen? Tips voor de perfecte keuze!
Waar moet een goed fietsjack aan voldoen? Tips voor de perfecte keuze!
Waar moet je op letten bij het kiezen van een fietsjack? Van winddichtheid en ademend vermogen tot reflecterende details en comfort. Lees onze tips voor een comfortabele en veilige rit!
Lees verder
Welke Is Beter Voor Jouw Fiets of Motor, de open of gesloten ketting?
Welke Is Beter Voor Jouw Fiets of Motor, de open of gesloten ketting?
De ketting is een essentieel onderdeel van veel transportmiddelen, zoals fietsen en motoren. Maar wanneer je voor een nieuwe ketting kiest of onderhoud pleegt, komt de vraag vaak naar boven: moet je voor een open draaiende ketting gaan of een gesloten systeem kiezen? Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van je specifieke behoeften en omstandigheden. In dit artikel helpen we je de beste keuze te maken door de voor- en nadelen van beide systemen te bespreken.Routeoptie, Voor iedere fietser.
Lees verder
Dutch Cycling Week Programma, de viering van fietscultuur in Nederland
Dutch Cycling Week Programma, de viering van fietscultuur in Nederland
Nederland staat wereldwijd bekend als hét fietsland bij uitstek, en de Dutch Cycling Week is een viering van deze rijke fietscultuur. Van 28 september tot en met 6 oktober 2024 wordt Utrecht omgetoverd tot het kloppend hart van fietsend Nederland. Dit evenement biedt een gevarieerd programma dat de veelzijdigheid en het plezier van fietsen centraal stelt. In deze blog nemen we je mee door het programma van de Dutch Cycling Week en geven we je alle ins en outs die je moet weten om optimaal van dit evenement te genieten.
Lees verder
Een Iconisch Fietsevenement in Nederland, de Dam tot Dam FietsClassic
Een Iconisch Fietsevenement in Nederland, de Dam tot Dam FietsClassic
Nederland staat bekend om zijn liefde voor fietsen, en een van de meest iconische fietsevenementen van het jaar is de Dam tot Dam FietsClassic. Dit jaarlijkse evenement biedt fietsers van alle niveaus de kans om een unieke ervaring op te doen door enkele van de mooiste landschappen van Noord-Holland te verkennen. Van de historische Dam in Amsterdam tot de pittoreske Dam in Zaandam, deze klassieker is een must voor elke fietsliefhebber. In deze blog nemen we je mee door alles wat je moet weten over de Dam tot Dam FietsClassic, van de routeopties tot de praktische tips voor een geslaagde deelname.
Lees verder